Zing de Macarena als je reanimeert

Nieuws Nieuws
Zing de Macarena als je reanimeert - Medigo nieuws
11-06-2018

Het tempo van misschien wel het beroemdste Spaanse nummer blijkt mensen te helpen bij het uitvoeren van borstcompressies met de juiste snelheid. Wie kent het nummer van het Spaanse duo Los del Río niet? En ook al weten negen van de tien mensen niet wat er precies wordt gezongen, het deuntje blijft wel goed hangen. Dat dit ook een praktische kant heeft, blijkt nu maar weer. Volgens artsen van de Universiteit van Barcelona kan de Macarena namelijk mensenlevens redden. Het ritme van het refrein van de song is 103 beats per minuut, het perfecte ritme voor het uitvoeren van de snelheid van hartcompressies.
Het is niet de eerste keer dat een bekend nummer handig blijkt te zijn bij het uitvoeren van borstcompressies. Een aantal jaar geleden kwam de British Heart Foundation met een promofilmpje waarin de stichting laat zien hoe je op de beat van Stayin’ Alive van de Bee Gees iemand kunt reanimeren.
Het doel van dit onderzoek was niet om een nieuw reanimatie-liedje te vinden, maar het zoeken van de beste ondersteuning bij het doen van borstcompressies. Het verbeteren van de kwaliteit van compressies die tijdens reanimatie worden uitgevoerd, kan de overlevingskans namelijk aanzienlijk vergroten en tot betere gezondheidsresultaten leiden, stellen de artsen.
Het team selecteerde een groep van 164 medische studenten van de Universiteit van Barcelona om continue borstcompressies uit te voeren op een oefenpop gedurende 2 minuten. De studenten werden verdeeld over drie groepen: een groep die ondersteuning kreeg van een smartphone-app, een groep waarbij studenten compressies moesten uitvoeren met de Macarena in hun hoofd en een controlegroep zonder begeleiding.
De artsen kwamen tot de conclusie dat degenen die de app hadden gebruikt en studenten die het tempo van de Macarena aanhielden het aanzienlijk beter hadden gedaan dan de controlegroep bij het uitvoeren van compressies tussen 100 en 120 keer per minuut.
De smartphone applicatie deed nog iets beter zijn werk dan het Spaanse popnummer: 91 procent van de app-groep behaalde de juiste compressiesnelheid tegenover 74 procent van de Macarena-groep. In de controlegroep behaalden slechts 24 procent van de deelnemers het juiste tempo.

Bron: KijkMagazine