Wondje geneest sneller als je deze overdag oploopt

Nieuws Nieuws
Wondje geneest sneller als je deze overdag oploopt - Medigo nieuws
21-11-2018

Nieuw onderzoek onthult hoe onze biologische klok ook van invloed is op wondgenezing. Uit een studie blijkt dat een wondje bijna twee keer zo snel heelt als je ‘m overdag, in plaats van ’s avonds oploopt.
De onderzoekers baseren zich op experimenten met muizen en op observaties van mensen met brandwonden. Zo onderzochten ze 118 patiënten die een brandwond hadden opgelopen. En uit de bevindingen blijkt dat als de patiënt zich ’s avonds of ’s nachts (tussen 20:00 – 08:00) had gebrand, het gemiddeld zo’n 28 dagen duurde voordat de wond genezen was. Mensen die overdag een brandwond hadden opgelopen (tussen 08:00 – 20:00) bleken 11 dagen eerder volledig te zijn herstelt: bij hen was de brandwond al na 17 dagen genezen.
De onderzoekers ontdekten dat dit alles te maken heeft met onze biologische klok. Experimenten met de huidcellen fibroblasten en keratinocyten – cellen die helpen bij het genezingsproces van wonden – van muizen toonden aan dat ook deze cellen onderhevig zijn aan onze interne klok. Zo blijken fibroblasten en keratinocyten overdag veel actiever te zijn dan ’s avonds. Daarnaast vonden de onderzoekers ook meer collageen op een wondje die overdag was opgelopen. De onderzoekers constateerden dat snij- en brandwonden die overdag opgedaan zijn, ongeveer 60 procent sneller genezen.

Bron - Scientias.nl