Wonden zonder littekens te genezen

Nieuws Nieuws
Wonden zonder littekens te genezen - Medigo nieuws
09-02-2018

Littekenweefsel bevat geen vetcellen en missen ook de haarzakjes, waardoor op die plek geen haren meer groeien.
Wetenschappers zijn met die twee gegevens aan de slag gegaan en hebben nu eindelijk een manier bedacht om wondjes zonder de totstandkoming van littekens te laten helen. Ze manipuleerden het genezingsproces zo at het leidt tot huidregeneratie in plaats van littekens. Het geheim is om eerst de haarzakjes te regenereren. Daarna zal ook het vet in reactie op de signalen van die haarzakjes geregenereerd worden.
Normaal gesproken vind je in de huid vetcellen. Maar wanneer wondjes genezen en littekens ontstaan, gaan deze verloren. De meestvoorkomende cellen in genezende wondjes zijn dan ook niet vetcellen, maar myofibroblasten. Wat de onderzoekers nu ontdekt hebben, is dat het regenereren van haarzakjes ertoe leidt dat die myofibroblasten omgetoverd worden tot vetcellen. Het is een doorbraak. Zeker omdat gedacht werd dat myofibroblasten onveranderlijk waren.
De resultaten laten zien dat na een verwonding men korte tijd de kans heeft om het weefsel zo te beïnvloeden dat het geregenereerd wordt in plaats van een litteken vormt. Maar het onderzoek heeft niet alleen implicaties voor wondgenezing. Er zijn namelijk nog meer scenario’s te bedenken waarin vetcellen verloren gaan. Bijvoorbeeld tijdens de behandeling van HIV of doordat mensen ouder worden. In het laatste scenario leidt het verdwijnen van vetcellen – met name in het gezicht – tot diepe rimpels.

Bron: Scientias