Wie is toch die man die op zondag door de OK kruipt?

Column Geneeskunde
Emma van den Boom 20-01-2019

Ze zijn er altijd op OK, de mensen achter het blauwe doek. Het doek dat de chirurgen zo ijverig over de patiënt hebben gedrapeerd en vast hebben laten maken tussen twee ijzeren stangen zodat het als een gordijn tussen het steriele veld en de mensen aan het hoofdeinde valt. De mensen aan het hoofdeinde lopen aan het begin van een OK vaak driftig heen en weer, trekken aan lijnen en slaken wat kreten over bloeddruk en noradrenaline.
Naarmate de OK vordert kruipen ze herhaaldelijk en zonder duidelijke reden op hun knieën onder doeken door als enthousiaste peuters door een kruiptunnel, waarna ze evolueren tot pubers die stoïcijns, onderuitgezakt op een stoel naar hun telefoonscherm staren.
Vanuit mijn positie als coassistent bij de chirurgie keek ik vaak met wijd open ogen naar dit tafereel, mij afvragend of de OK nu wel de een geschikte plek was voor een sociale werkplaats. Deze maand bevind ik mij zelf aan het hoofdeinde van de patiënt, kruipend en wel terwijl ik uitgelaten over noradrenaline praat. Wat blijkt nou, die mensen achter het blauwe doek doen dus best belangrijk werk..


Emma van den Boom
Emma is master geneeskundestudent in Amsterdam. Als coassistent en student-assistent schrijft zij voor Medigo over haar ervaringen, de charmes en uitdagingen van de medische wereld.