WHO erkent traditionele Chinese geneeskunde

Nieuws Nieuws
WHO erkent traditionele Chinese geneeskunde - Medigo nieuws
05-10-2018

Als volgend jaar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de elfde versie van de International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD) lanceert, zal daarin voor het eerst ook plaats zijn voor traditionele Chinese geneeskunde. Westerse artsen en onderzoekers zijn daar zeer bezorgd over.
In het vernieuwde compendium zullen ruim 3000 termen staan die alle betrekking hebben op traditionele Chinese geneeskunde. Denk daarbij aan volgens die geneeskunde gedefinieerde ziekten, aan veronderstelde onderliggende mechanismen en vooral aan behandelingen met kruiden en acupunctuur. China verwacht er in ieder geval veel van. Vooral ook in economische zin: de export van traditionele medicijnen is in de afgelopen jaren al gestegen met 54 procent, en wordt geraamd op zo’n 295 miljoen dollar.
Bij westerse artsen en biomedici stuit deze ontwikkeling op fundamentele kritiek. Er is volgens hen nauwelijks of geen bewijs voor de werkzaamheid en effectiviteit van de traditionele Chinese geneeskunde, noch bestaat er enige solide fysiologische onderbouwing. Ofschoon voor een enkel kruid werkzaamheid wel is aangetoond, waarbij vaak wordt gewezen op het voorbeeld van artemisinine dat wordt gebruikt bij de behandeling van malaria en voor de ontdekking waarvan zelfs een Nobelprijs is uitgereikt.

Bron: Medischcontact