Wandeling in stad doet mensen met hart- of longklachten meer kwaad dan goed

Nieuws Nieuws
Wandeling in stad doet mensen met hart- of longklachten meer kwaad dan goed - Medigo nieuws
03-01-2018

Wie hartproblemen of longklachten heeft, kan beter geen lange wandeling maken in de grote, drukke stad. De hart- en longfuncties versléchteren dan juist door de uitlaatgassen.
Dat blijkt uit onderzoek in Engeland. Wetenschappers lieten een groep proefpersonen twee uur in de drukke en vieze Oxford Street in Londen lopen en een andere groep in het autovrije Hyde Park, waar veel minder luchtvervuiling is. Aan het onderzoek deden 119 mensen mee, onder wie 40 mensen met de chronische longziekte COPD, 39 met een chronische hartziekte en 40 met een gezond hart en gezonde longen.
Het effect van de vieze lucht op longpatiënten was opvallend. Ze moesten twee keer zo vaak hoesten, produceerden drie keer meer sputum en hadden bijna twee keer meer last van kortademigheid dan longpatiënten die in de gezondere lucht een wandeling hadden gemaakt. De longpatiënten hadden in Oxford Street ook vier keer vaker een piepende ademhaling.
Ook bij hartpatiënten, specifiek mensen met ischemische hartklachten, was duidelijk dat de ongezonde lucht een negatief effect had: zij moesten vier keer vaker hoesten.
Oxford Street is een bekende winkelstraat in het hartje van Londen. In de lucht hangt veel ultra-fijnstof, fijnstof en stikstofdioxide. De fijnstofconcentratie lag tijdens het onderzoek gemiddeld rond de 30 microgram per kubieke meter. Die concentraties komen ook voor in Nederlandse steden, in Amsterdam wordt bijvoorbeeld 25 microgram gemeten, en in een omgeving waar veel intensieve veeteelt is.
Uit het onderzoek blijkt verder dat wandelen op zich wél goed is voor de longen, in de gezonde lucht welteverstaan. De proefpersonen die in Hyde Park een wandeling maakten, hadden na afloop een hogere longfunctie, dat wil zeggen meer longinhoud. Ook hadden ze een lagere hartslag.
Even een ommetje maken is dus gezond, maar kijk wel eerst even wáár je dat dan doet.

Bron: RTLnieuws