Type onderbroek van invloed op spermakwaliteit

Nieuws Nieuws
Type onderbroek van invloed op spermakwaliteit - Medigo nieuws
22-08-2018

Mannen die vaker boxershorts dragen, hebben doorgaans meer sperma dan mannen die strak ondergoed dragen. Onderzoekers baseren zich op onderzoek onder een groot aantal mannen waarbij niet alleen gekeken werd naar de kwaliteit van het sperma, maar ook naar andere aspecten die een indicatie geven van het functioneren van de testikels, zoals de voortplantingshormonen.
Ze bestudeerden 656 mannen die zich vanwege voortplantingsproblemen samen met hun partner bij het ziekenhuis hadden gemeld. De mannen waren tussen de 32 en 39 jaar oud. Alle mannen vulden een enquête in waarin onder meer gevraagd werd naar het type ondergoed dat ze (meestal) droegen. 53% van de mannen bleek doorgaans boxershorts te dragen. Een analyse van hun sperma wees uit dat zij 25% hogere spermaconcentraties hadden en 17% meer sperma dan mannen die niet voornamelijk boxershorts droegen. Ook bleken mannen die meestal boxershorts droegen een hogere concentratie sperma te hebben dat zeer beweeglijk is en dus in staat is om de eicel te bereiken.
Bloedmonsters onthullen verder dat mannen die boxershorts droegen 14% minder follikelstimulerend hormoon aanmaakten dan mannen die geen boxershorts droegen. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in de vruchtbaarheid van de man en wordt in verband gebracht met het aanmaken van sperma. Het feit dat mannen die vrij strak ondergoed dragen minder spermacellen aanmaken en meer follikelstimulerend hormoon aanmaken, suggereert dat er sprake is van een compenserend mechanisme, waarbij een afname in de spermaproductie bij mannen in strak ondergoed het brein aanzet tot het ophogen van de productie van hormonen die de spermaproductie op gang moeten helpen.
Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat een verhoogde temperatuur in de balzak een negatieve invloed heeft op het functioneren van de testikels. Eerdere studies naar het effect dat bepaalde typen ondergoed op de spermaproductie hebben, leverden geen ondubbelzinnig beeld op. Dit onderzoek brengt daar verandering in.

Bron: Scientias