Transgender vrouw geeft borstvoeding

Nieuws Nieuws
Transgender vrouw geeft borstvoeding - Medigo nieuws
19-02-2018

Voor het eerst heeft een transgendermoeder borstvoeding kunnen geven aan haar geadopteerde baby.
Na de geboorte van een baby komt de melkproductie van vrouwen op gang dankzij bepaalde hormonen. Maar dat gebeurt niet bij moeders die een baby adopteren of wanneer de vrouw een disfunctie heeft. Die vrouwen krijgen hormoontherapie om toch de melkproductie op gang te laten komen. Een Amerikaanse transgendervrouw wilde dit ook.
En het lukt: de vrouw produceerde na ongeveer drie maanden genoeg melk om de baby van haar partner zes weken lang te voeden.
Haar partner – die zelf geen borstvoeding wilde geven – was vijf maanden zwanger toen de vrouw naar de dokter ging om te vragen of het mogelijk was dat zij dat dan kon doen. De arts had er wel vertrouwen in.
Het is bij toeval ontdekt dat ook mannen melk kunnen produceren, namelijk als gevolg van de hormoonbehandeling bij prostaatkanker. Alleen zijn dit heel kleine hoeveelheden, waarschijnlijk door het verschil in verhouding tussen de verschillende hormonen (het testosterongehalte daalt door de behandeling).
De behandeling die de vrouw kreeg, was een combinatie van medicijnen (domperidon en spironolacton) en vrouwelijke hormonen (eostradiol en progesteron). Daarnaast gebruikte ze een borstpomp om het proces te stimuleren. De hormonen en de spironolacton – dat testosteron remt – kreeg de vrouw al vanaf 2011 toen ze vrouwelijke kenmerken wilde ontwikkelen. Bij de behandeling voor melkproductie werden de doses echter verhoogd. Domperidon werkt tegen misselijkheid en heeft als bijwerking het verhogen van de aanmaak van prolactine. De behandeling was succesvol. De borsten van de vrouw produceerden na een maand een paar druppels melk en na iets meer dan drie maanden 227 gram per dag. Omdat dit alsnog onder het gemiddelde van 500 gram per dag is, heeft ze de baby slechts zes weken gevoed en is daarna overgestapt op kunstmatige melk.

Bron: KijkMagazine