Stropdas hindert bloedtoevoer naar het brein

Nieuws Nieuws
Stropdas hindert bloedtoevoer naar het brein - Medigo nieuws
16-07-2018

Geloof het of niet, maar er is al behoorlijk wat onderzoek gedaan naar de potentiële nadelige effecten van de stropdas. Zo hebben wetenschappers bijvoorbeeld uitgezocht of de stropdas rond de nek van een arts een bron van ziekteverwekkende bacteriën is (dat bleek wel mee te vallen). En ook is er al uitgezocht welke impact de stropdas op de oogdruk heeft (dat viel dan weer een beetje tegen; wie de stropdas strak aantrekt, blijkt zijn oogdruk enigszins op te voeren). En nu: Wat doet de stropdas met de bloedtoevoer richting het brein?
Duitse onderzoekers verzamelden dertig gezonde, jonge mannelijke proefpersonen. Alle mannen kregen een nette blouse met knoopjes aan en werden verdeeld in 2 groepen; de ene groep kreeg een stropdas met Windsor-knoop aangereikt, de andere niet. Vervolgens ondergingen ze allemaal drie MRI-scans. In het geval van de mannen met stropdas ging dat als volgt. Eerst ondergingen ze een MRI-scan terwijl het bovenste knoopje van de blouse open was en de stropdas losjes rond de nek zat. Daarna ondergingen ze nog zo’n scan, maar nu met alle knoopjes dicht en de stropdas strak rond de nek. Tijdens de derde MRI-scan werden de knoopjes weer losgemaakt en de stropdas ook wat losser getrokken. De controlegroep onderging gewoon drie keer een MRI-scan, zonder stropdas.
Uit de scans bleek dat de bloedtoevoer sterk beïnvloed werd door de stropdas. Op het moment dat deze strak rond de nek zat, nam de bloedtoevoer richting het brein gemiddeld met zo’n 7,5% af (ten opzichte van de situatie waarin de stropdas los zat). Bij vijf proefpersonen nam de bloedtoevoer zelfs meer dan 10% af. Bij de controlegroep veranderde er weinig.
Het lijkt erop dat het dragen van een stropdas leidt tot een beperking in de CBF (cerebral blood flow, red.). Moet je dan geen stropdas meer dragen? Op dit moment is er geen reden om aan te nemen dat je jezelf met het dragen van een stropdas geweld aan doet.

Bron: Scientias