Sigarettenrook blijkt spieren direct te beschadigen!

Nieuws Nieuws
Sigarettenrook blijkt spieren direct te beschadigen! - Medigo nieuws
28-05-2018

Het is al langer bekend dat rokers het doorgaans wat minder goed doen in de sportschool, omdat sigarettenrook hun spieren verzwakt. Aangenomen werd echter dat die zwakkere spieren het resultaat zijn van beschadigingen in de longen: rokerslongen kunnen minder zuurstof leveren aan de spieren, waardoor die tijdens het sporten sneller de handdoek in de ring moeten gooien. Wetenschappers hebben nu echter aanwijzingen gevonden dat de spieren niet via de longen maar direct door sigarettenrook worden aangetast.
Experimenten met muizen wijzen uit dat sigarettenrook het aantal bloedvaten in de spieren van de pootjes terugbrengt. En zo wordt ook de hoeveelheid zuurstof en voedingsstoffen die de spieren in ontvangst kunnen nemen, beperkt.
Het is een belangrijke ontdekking. “Het is heel belangrijk dat we mensen laten zien dat het gebruik van sigaretten in het hele lichaam – waaronder dus grote spiergroepen die van belang zijn voor het dagelijks leven – schadelijke gevolgen heeft en strategieën ontwikkelen die de schade die ontstaat door componenten van sigarettenrook een halt toe roepen”, aldus de onderzoekers.

Welke van de ongeveer 4000 chemische stofjes in sigarettenrook verantwoordelijk zijn voor de beschadigingen van spieren is in dit stadium onduidelijk. Vervolgonderzoek zal dat moeten uitwijzen. Ook zal dan moeten blijken hoe stofjes in sigarettenrook precies het aantal bloedvaten in de spieren terugbrengen.

Bron: Scientias