Robots als artsen van de toekomst?

Nieuws Zorg & ICT
Robots als artsen van de toekomst? - Medigo nieuws
21-03-2019

De Zwitserse onderzoeker Jörg Goldhahn stelt dat robots de potentie hebben om nauwkeuriger te zijn dan menselijke artsen bij het stellen van diagnoses in specialismen zoals radiologie, dermatologie en op de intensive care. Ook zou een robot beter zijn in het uitvoeren van chirurgische ingrepen, omdat hij een vastere hand heeft.

Robots kunnen gevoerd worden met alle beschikbare informatie over de gezondheidszorg door ‘machine learning’ en zo over alle mogelijke feitenkennis beschikken. “Het idee dat artsen van vandaag de dag deze kennis zouden kunnen benaderen, is een illusie,” stelt Goldhahn.

Met dit soort slimme, medische robots wordt in China al volop geëxperimenteerd. Zo ontwikkelden onderzoekers van de universiteit van Tsinhua de robot Xiaoyi, die twee miljoen medische dossiers en een miljoen bijbehorende afbeeldingen voorgeschoteld kreeg; veel meer dan een mens ooit zou kunnen onthouden. Xiaoyi werd vervolgens ingeschreven voor het nationale medische theorie-examen. En de robot schreef geschiedenis: zo was hij de eerste robot ter wereld die slaagde voor de toets. Om voor het examen te slagen zijn er minimaal 360 punten nodig, de maximale score is 600. Xiaoyi scoorde er 456, een ruime voldoende en beter dan menig menselijke arts in opleiding.

Het lijkt er dus op dat de mens het op veel vlakken moet afleggen tegenover de robot. Als de ontwikkelingen op dit vlak doorgaan, moeten we er dan rekening mee gaan houden dat we straks niet meer tegenover een mens, maar tegenover een robot in de spreekkamer van de huisarts komen te zitten?

Bron: Scientas

Afbeelding: Pete Linforth via Pixabay