Ons lichaam heeft eigen weegschaal!

Nieuws Nieuws
Ons lichaam heeft eigen weegschaal! - Medigo nieuws
05-01-2018

Heb je tijdens de kerstdagen teveel gegeten? Je hoeft niet op de weegschaal te staan: je lichaam weet het al!
Zweedse wetenschappers hebben ontdekt dat het menselijk lichaam een interne weegschaal heeft. Als het lichaamsgewicht toeneemt, wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd om minder te eten.
De onderzoekers gebruikten obese knaagdieren. De onderzoekers hingen gewichtjes aan de dieren, waardoor ze nog zwaarder werden. Opvallend: de periode daarna verloren de dieren evenveel lichaamsgewicht als dat er kunstmatig bijkwam. Door het extra gewicht verbeterden bloedsuikerwaarden en nam de hoeveelheid lichaamsvet af.
Het is voor het eerst in 23 jaar dat er een nieuw mechanisme is gevonden dat het lichaamsvet reguleert. In de jaren negentig werd het hormoon leptine ontdekt. De muizen verloren korte tijd na het toedienen van het peptidehormoon leptine tot wel veertig procent van hun gewicht. Bij mensen werkt het toedienen van leptine minder goed als middel om af te vallen.
Het nieuwe mechanisme dat de Zweedse onderzoekers hebben gevonden heeft niets te maken met de hoeveelheid leptine in het bloed. Door dit mechanisme en leptine te combineren ontstaat er mogelijk een effectieve behandeling van obesitas.
Wie te zwaar is, doet er goed aan om te bewegen. De hoofdonderzoeker: “Wanneer iemand met overgewicht vaak zit, denkt het lichaam dat het lichaamsgewicht te laag is. Het resultaat is dat deze persoon meer gaat eten.”

Bron: Scientias