Onderzoekers wijzen de meest irritante familieleden aan

Nieuws Nieuws
Onderzoekers wijzen de meest irritante familieleden aan - Medigo nieuws
29-01-2018

Vooral de vrouwelijke familieleden komen niet zo goed uit de verf. Je kent ze wel, mensen in je omgeving die je eigenlijk niet kunt uitstaan. Toch verdragen we in veel gevallen deze vervelende mensen in ons leven. Maar waarom? Wetenschappers wilden wel eens weten waarom we moeilijke en veeleisende mensen in onze omgeving niet gewoon de deur uit zetten.
De onderzoekers analyseerden de relaties van meer dan 1100 jongeren en ouderen. Meer dan de helft van hen was vrouwelijk. Van deze mensen werden meer dan 12000 relaties bestudeerd, variërend van losse vriendschappen, tot werkrelaties en hechte familiebanden. De deelnemers werden gevraagd om de mensen te noemen met wie ze verwikkeld waren in verschillende sociale activiteiten. Vervolgens moesten ze de mensen eruit pikken die ze moeilijk of lastig vonden.
Ongeveer vijftien procent van de relaties categoriseerden de deelnemers als moeilijk. Daarnaast maakten ze meestal ruzie met naaste verwanten, zoals ouders, broers, zussen en echtgenoten. Vrienden werden het minst als moeilijk beschouwd. De resultaten laten zien dat moeilijke mensen vooral voorkomen in de context waarbij we minder vrijheid hebben om zelf te kiezen met wie we omgaan.
Opvallend genoeg behoren vooral vrouwelijke familieleden, zoals echtgenotes, moeders en zussen tot de categorie moeilijke mensen. Een reden hiervoor is dat vrouwen vaak actief en emotioneel betrokken zijn bij het leven van anderen, aldus de onderzoekers.

Maar waarom blijven we de moeilijke mensen in ons leven toch, ondanks alles, verdragen? Dat blijft de vraag...

Bron: Scientias