Terug naar overzicht Medisch student
Niet-medische organisaties testen ook personeel op COVID-19 - Medigo actueel

Niet-medische organisaties testen ook personeel op COVID-19

Steeds meer niet-medische bedrijven maken gebruik van de flexibele inzet van medisch studenten via Medigo. Sinds de uitbraak van het coronavirus testen ook organisaties buiten de zorg hun personeel om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit wordt gedaan door middel van vragenlijsten, koortsmetingen en triage. Sinds een aantal weken kiezen bedrijven er ook vaker voor hun medewerkers de mogelijkheid te bieden om te onderzoeken of zij het virus al hebben gehad. Een antistoffentest via vingerprik kan detecteren of medewerkers voldoende antistoffen hebben en de infectie dus al hebben geklaard.

Zo schakelt een internationale organisatie uit de IT branche Medigo in om haar personeelsscreening op te zetten en hiervoor de juiste kandidaten te kwalificeren. Deze opdrachtgever wil een immuniteitstest op COVID-19 uitvoeren onder al haar medewerkers en heeft hiervoor recent een vingerpriktest ingekocht. Medigo heeft een flexibel team van gemotiveerde medisch studenten samengesteld, ervaren met vingerprik en corona-diagnostiek, om de coronatest gestructureerd en op professionele wijze uit te voeren.

Roos (master geneeskundestudent) is recent gestart binnen dit project en wij vroegen naar haar werkdag:

Wat heb je precies gedaan?

“Ik heb de medewerkers van de organisatie en hun familieleden, die wilden weten of ze het coronavirus gehad hebben, getest middels een vingerprik. De test dient voor het vaststellen of er antistoffen aanwezig zijn in het bloed. Ik had een werkplek ingericht met alle testmaterialen en kreeg één voor één de medewerkers bij mij in de testruimte. Ik voerde eerst de persoonsgegevens in, vervolgens maakte ik de vinger schoon en voerde de vingerprik uit. Na een kwartier is de uitslag af te lezen, dus in de tussentijd hielp ik de volgende medewerker. De test bevatte 1 of 2 streepjes. Eén streepje betekende dat de test gelukt is, maar de antistoffen niet aanwezig zijn. Twee streepjes betekende dat de antistoffen aanwezig waren. Alle deelnemers kregen hun uitslag toegestuurd per SMS. Van de medewerkers die we getest hebben, had niemand antistoffen. Geen van hen had dus COVID-19 doorgemaakt.”

Hoe heb je je voorbereid?

“Ik kreeg van tevoren materiaal opgestuurd om door te nemen en informatieve filmpjes over de test. Met vingerprikken had ik al veel ervaring, maar het was erg leuk om meer te lezen over deze test. Voornamelijk het wetenschappelijk onderzoek van deze specifieke test heb ik uitgebreid bestudeerd ter voorbereiding.”

Denk je dat meer organisaties baat hebben bij een antistoftest?

“Het standpunt van de GGD en het RIVM is dat er momenteel nog geen antistoftest op de markt is die betrouwbaar genoeg is om landelijk ingezet te kunnen worden. Ook weten we nog niet genoeg om met zekerheid te kunnen zeggen of antistoffen langdurig immuniteit geven. Misschien krijgen we net als de griep elk seizoen een nieuwe, wie weet. Hoe dan ook is het aanbieden van een antistoftest vanuit een organisatie een mooie service naar haar medewerkers.”

Zou je deze medische bijbaan aanbevelen aan andere studenten?

“Ja, ik zou de bijbaan zeker aanbevelen. Ik vond het leuk om te doen omdat het een korte klus was die ik op een vrije dag kon uitvoeren en waar ik vervolgens niet wekelijks aan vast zat. Inhoudelijk was het contact met de medewerkers van de organisatie vergelijkbaar met patiëntencontact in het ziekenhuis. Ze waren zenuwachtig voor de test en stellen veel vragen. Dus jij voert de test uit, beantwoordt hun vragen en stelt ze op hun gemak en na afloop waren ze blij.”

Bron: Medigo, Afbeelding: Stockphoto
Hi! Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem gerust contact op.
Medigo assistent Emma