Nederlandse veteranen gaan 'partydrug' MDMA testen tegen trauma's

Nieuws Nieuws
Nederlandse veteranen gaan 'partydrug' MDMA testen tegen trauma's - Medigo nieuws
05-02-2018

Nederlandse veteranen gaan dit jaar meedoen aan een internationaal onderzoek naar mdma, de werkzame stof in de partydrug xtc, als medicijn tegen trauma's. Eerdere studies suggereren dat de drug, in combinatie met psychotherapie, 70 à 80 procent van de patiënten met ernstige trauma's geneest.
Mdma gaat nu de derde en laatste onderzoeksfase in die nodig is om goedgekeurd te kunnen worden als medicijn in de VS en mogelijk ook in Europa. Niet eerder maakte een psychedelisch middel zo veel kans om een psychiatrisch medicijn te worden. De nood is vooral hoog in de VS, met 870 duizend getraumatiseerde veteranen. De farmaceutische industrie heeft geen enkel nieuw middel op de ontwerptafel of in de pijplijn zitten om hen te helpen.
Aan de laatste fase van de studie zullen ruim tweehonderd Amerikanen en 30 à 40 Europeanen meedoen. De medicijnautoriteiten van Amerika en Europa, de FDA en de EMA, kijken over de schouders van de onderzoekers mee. Als de positieve resultaten zich herhalen, kan mdma in combinatie met psychotherapie in 2021 een erkend medicijn zijn.

Bron: Volkskrant