Mogelijk verband hoogspanningskabels en leukemie

Nieuws Nieuws
Mogelijk verband hoogspanningskabels en leukemie - Medigo nieuws
16-05-2018

Kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen hebben mogelijk een één tot twee maal hogere kans om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad.
In Nederland krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar leukemie. Eens per twee jaar zou een kind in Nederland leukemie krijgen door de nabijheid van hoogspanningslijnen. Blootstelling aan magnetische velden die de lijnen opwekken zou hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. Al vallen andere, nog onbekende factoren of toeval niet uit te sluiten.
Volgens het rapport zijn ondergrondse elektriciteitskabels en transformatorhuisjes, waar ook elektromagnetische velden vandaan komen, mogelijk ook schadelijk voor de gezondheid. Van een verhoogd risico is pas sprake als kinderen langdurig worden blootgesteld aan straling. Daarvoor moet een transformatorhuisje dichtbij een school of huis staan.
De raad adviseert daarom geen nieuwe gebouwen in de buurt van transformatorhuisjes te bouwen. Bestaande gebouwen en woningen kunnen wel gewoon blijven staan.

Bron: AD