Luchtvervuiling maakt mogelijk dommer

Nieuws Nieuws
Luchtvervuiling maakt mogelijk dommer - Medigo nieuws
28-09-2018

Nieuw onderzoek suggereert dat langdurige blootstelling aan luchtvervuiling bepaalde cognitieve vaardigheden aantast.
Dat luchtvervuiling slecht is voor je gezondheid, weten we eigenlijk allemaal. Zo kan het bijvoorbeeld problemen met de luchtwegen veroorzaken. Maar nieuw bewijs suggereert nu dat luchtvervuiling ook mentaal letsel kan veroorzaken, en invloed heeft op onze cognitieve vaardigheden. Zo stellen onderzoekers in een nieuwe studie dat langdurige blootstelling aan luchtvervuiling mensen dommer maakt. De onderzoekers concentreerden zich in deze studie op China.
Luchtvervuiling is een groot probleem, vooral in ontwikkelingslanden. Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie liggen de top 20 meest vervuilde steden allemaal in ontwikkelingslanden. Daarnaast voldoen bijna alle steden (98%) met meer dan 100.000 inwoners, in lage- en middeninkomenslanden niet aan de richtlijnen voor de luchtkwaliteit die opgesteld zijn door de WHO.
De onderzoekers voerden wiskundige en mondelinge testen uit bij 25.000 mensen, afkomstig uit 162 verschillende districten in China. Uit de bevindingen blijkt dat hoe groter de luchtvervuiling in een gebied is, hoe slechter de mensen scoorden op de twee testen. De onderzoekers concluderen dat naarmate mensen ouder worden, het negatieve effect groter wordt, vooral bij mannen. Hoe langer je blootgesteld wordt aan luchtvervuiling, hoe meer de cognitieve vaardigheden dus over tijd afnemen.
Daarnaast stelden de onderzoekers vast dat vooral mannen met een lage opleiding slecht op de twee testen scoorden. Volgens de onderzoekers kan dit te maken hebben met dat lager geschoolde mannen vaker in de open lucht werken en daardoor meer aan de vervuilde lucht worden blootgesteld.

Bron: Scientias