Luchtdroger op toilet onhygiënischer dan je denkt

Nieuws Nieuws
Luchtdroger op toilet onhygiënischer dan je denkt - Medigo nieuws
30-04-2018

Uit een enigszins verontrustend onderzoek blijkt dat een luchtdroger behalve lucht een hoop bacteriën verspreidt. De auteurs van de studie namen de proef op de som met de luchtdrogers in de toiletten van de universiteit. Ze legden met glucose bedekte plaatjes in de toiletruimte terwijl de luchtdrogers uit waren. En herhaalden dat experiment vervolgens terwijl de luchtdrogers 30 seconden actief waren. Ook werden er plaatjes in de toiletruimtes gelegd terwijl een kleine ventilator gedurende twintig minuten voor luchtverplaatsing zorgde. Daarna keken ze hoeveel bacteriën er aan elk plaatje kleefden.
Op de plaatjes die in de toiletruimte lagen terwijl de luchtdroger actief was, waren tot wel 60 bacteriekoloniën te vinden. Op de plaatjes die in de toiletruimte lagen, terwijl de ventilator aan stond, werden rond de 15 koloniën aangetroffen. De plaatjes die in de toiletruimte hadden gelegen zonder dat de luchtdroger of ventilator actief waren, herbergden gemiddeld minder dan één bacteriekolonie.

Waar komen die bacteriën vandaan? Om daar meer helderheid over te krijgen, bemonsterden onderzoekers de binnenzijde van de luchtdrogers. Daar werden wel wat bacteriën aangetroffen, maar lang niet genoeg om te kunnen verklaren waarom er zoveel bacteriën in de lucht slingerden nadat de luchtdroger actief was geweest. De bacteriën zijn dus niet in de luchtdroger zelf gegroeid. Waarschijnlijk komen ze gewoon uit de lucht in het toilet. Die wordt door de luchtdrogers naar binnen getrokken om vervolgens weer in grote hoeveelheden – en klaarblijkelijk volgepakt met bacteriën – naar buiten te worden gestuwd, zo op jouw handen. De onderzoekers troffen zo’n 21 verschillende soorten, waaronder ook de Staphylococcus aureus.

Het goede nieuws is dat luchtfilters kunnen helpen. Hierdoor werden ongeveer vier keer minder bacteriën op de handen afgezet. Maar, zo benadrukken de onderzoekers, ziekteverwekkende bacteriën kunnen ook met inzet van zo’n filter nog prima rond worden geblazen. Dus hebben we liever papieren handdoekjes?