Lange studie kan leiden tot bijziendheid

Nieuws Nieuws
Lange studie kan leiden tot bijziendheid - Medigo nieuws
19-06-2018

Nieuw onderzoek suggereert dat een lange opleidingsduur kan leiden tot bijziendheid.
Het is al jaren bekend dat mensen die langer in de schoolbanken zitten, een grotere kans hebben om bijziend te worden. Maar onduidelijk was of er ook echt sprake was van een causaal verband (en het lange studeren dus leidde tot bijziendheid). Het kon immers ook zijn dat kinderen die bijziend zijn leergieriger zijn of dat sociaal-economische factoren die ertoe leiden dat kinderen langer op school zitten op de één of andere manier ook bijdragen aan bijziendheid.
Een nieuw onderzoek wijst uit dat langdurig studeren leidt tot een verhoogde kans op bijziendheid. Heel concreet: voor elk extra jaar dat mensen langer in de schoolbanken zit, neemt de mate van bijziendheid toe met -0.27 dioptrie per jaar.
De onderzoekers trekken die conclusie op basis van de gegevens van meer dan 67.000 Britse mannen en vrouwen, wiens gegevens zijn opgenomen in de UK Biobank-database. Van al deze mensen was bekend hoelang ze in de schoolbanken hebben gezeten. Daarnaast is ook genetische informatie beschikbaar. De onderzoekers bestudeerden 44 genetische varianten die geassocieerd worden met bijziendheid en 69 genetische varianten die verband lijken te houden met het aantal jaren dat men in de schoolbanken doorbrengt.
Grote vraag is natuurlijk via welke mechanismen een langere opleidingsduur de kans op bijziendheid vergroot. Eerder onderzoek suggereerde echter dat blootstelling aan natuurlijk licht de kans op bijziendheid verkleint. En het is mogelijk dat mensen die langer in de schoolbanken doorbrengen, minder worden blootgesteld aan natuurlijk licht.

Bron: Scientias