Krekels eten ook goed voor je darmen!

Nieuws Nieuws
Krekels eten ook goed voor je darmen! - Medigo nieuws
10-08-2018

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Wetenschappers verzamelden data van 20 gezonde mannen en vrouwen die tussen de 18 en 48 jaar oud waren. Gedurende twee weken kregen deze mensen een ontbijt geserveerd. De helft van de proefpersonen ontving een ontbijt dat 25 gram gemalen krekels bevatte. Na twee weken werden de rollen omgedraaid: de mensen die eerder gemalen krekel hadden genuttigd, kregen nu een ontbijt zonder krekels en vice versa.
Bloed en ontlasting van de deelnemers werd geanalyseerd. Daarnaast vulden de proefpersonen een enquête in die bestond uit vragen die gerelateerd waren aan de maag en darmen. De onderzoeken vonden nogmaals plaats nadat de laatste twee weken van het experiment verstreken waren.
De proefpersonen maakten geen melding van significante veranderingen in hun maag en darmen. Maar er veranderde wel iets in de darmen wanneer de proefpersonen krekels aten. Zo nam een enzym dat geassocieerd wordt met gezonde darmen toe, terwijl een eiwit in het bloed dat geassocieerd wordt met ontstekingen afnam. Daarnaast bleken ‘goede bacteriën’ na het eten van krekels overvloediger in de darmen voor te komen.
Het is weliswaar een kleinschalig onderzoek is, maar het het kan mogelijk meehelpen om insecten als een duurzame voedselbron te promoten. Insecten zijn een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld vlees. Ze stoten minder broeikasgassen uit dan vee en hebben ze ook veel minder voedsel en water nodig. Tegelijkertijd bevatten ze wel hoogwaardige eiwitten, vitamines en aminozuren. Én ze lijken dus goed te zijn voor je darmen.

Bron: Scientias