Hoeveel plastic we binnen krijgen

Nieuws Onderzoek
18-06-2019

Plastic is een van de meest duurzame materialen en tegelijk een van de grootste vervuilers van onze aarde. Het blijft lang voortbestaan in het milieu en dat is een probleem, want we gooien heel veel plastic weg. Wat denk je dat er gebeurt met al het plastic dat in de zee terecht komt? Veel wordt opgegeten door vissen en schelpdieren en zo wordt plastic dus ook ons voedsel...Wat doet dat met onze gezondheid?!

Kleine stukjes plastic verspreiden zich makkelijk in het milieu. Ze komen terecht in de lucht, de bodem en in de enorme plastic soup... de zee. Daar worden ze opgenomen door allerlei organismen, zoals schelpdieren, algen en vissen, bijvoorbeeld omdat ze soms op voedsel lijken. En vervolgens liggen die dieren op ons bord. 'De deeltjes micro deeltjes plastic worden zelfs gevonden in drinkwater omdat ze door hun kleine formaat lastig te zuiveren zijn. Intussen zijn ze ook gevonden in bier en in honing. Ze komen dan waarschijnlijk via de atmosfeer in het stuifmeel terecht.'

Van Belleghem onderzoekt wat het gevaar is van die plastics voor de mens: 'Het is onduidelijk hoeveel microplastics we opnemen uit ons eten en onze omgeving, en hoe schadelijk dat is. Het staat wel vast dat plasticdeeltjes makkelijker worden opgenomen door de darm naarmate ze kleiner zijn.'
De grote vraag is wat een plasticdeeltje doet met onze cellen. De chemische samenstelling van het deeltje en toegevoegde stoffen zoals vlamvertragers en weekmakers zijn daarbij van belang. En ook de binding met andere stoffen in het milieu speelt mogelijk een rol: 'Wanneer plasticdeeltjes een verbinding aangaan met pesticiden bijvoorbeeld, die kunnen mogelijk vrijkomen bij opname van plastics in het lichaam. Daarnaast ontstaan er bij de afbraak van plastic scherpe hoekjes en wanneer die deeltjes in onze cellen terecht komen kan er mogelijk schade ontstaan doordat de scherpe randen tegen membranen aan komen. De vorm van de microplastic kan de toxiciteit ervan dus beïnvloeden.'

Van Belleghems onderzoek richt zich specifiek op of en hoe micro plastic stukjes die voorkomen in de bloedkokkel biologische effecten kunnen veroorzaken bij de mens. 'De reden hiervoor is dat we deze schelpdieren in het geheel opeten. De meeste stukjes microplastic zitten in het maag-darmkanaal en wanneer je vis eet bijvoorbeeld, eet je doorgaans alleen het spierweefsel op. Voor nanodeeltjes plastic is dit anders, die kunnen overal doorheen: hersenen, spieren. Maar we hebben hier nog geen goede detectiemethode voor.' Het lijkt er dus op dat we nog geen precies beeld hebben van wat de micro- en nano stukjes plastic precies voor schade aanrichten in ons menselijk lichaam. Dat we ze binnenkrijgen is zeker dus fijn dat van Belleghem is gestart met dit onderzoek. Hopelijk weten we gauw meer over de effecten op onze gezondheid!

Bron: Open Universiteit

Afbeelding: Flickr