Hete pepers: een nieuwe behandeling voor obesitas?

Nieuws Nieuws
Hete pepers: een nieuwe behandeling voor obesitas? - Medigo nieuws
14-12-2018

Ben je te zwaar en houd je van pittig eten? Dan heb je geluk. Wetenschappers hebben een nieuwe en verrassende aanpak gevonden in het gevecht tegen obesitas: hete pepers.
In hete peper zit een stof die ervoor zorgt dat je meer vet verbrandt. Daardoor kun je hetzelfde blijven eten en toch afvallen. In Amerika wordt daarom een medicijn gemaakt van hete pepers. En Nederlandse onderzoekers willen een voedingssupplement of zelfs een heel nieuwe pepersoort maken.
Hete pepers bevatten capsaïcine. In Amerika wordt al een medicijn getest met deze stof er in. Capsaïcine zorgt voor het warme en branderige gevoel in je mond wanneer je hete peper eet. Dat komt doordat capsaïcine de warmtereceptoren in je mond activeert. Als reactie hierop verbrandt je lichaam vet en ga je zweten. Door te zweten koelt je lichaam af. Maar dat is niet het enige effect dat capsaïcine heeft op vet. Capsaïcine zorgt er ook voor dat je witte vetcellen bruin worden. Bruine vetcellen zijn anders dan witte vetcellen omdat ze het vet niet opslaan, maar juist verbranden. Mensen met overgewicht hebben vaak weinig bruine vetcellen en vallen daardoor langzamer af. Door capsaïcine krijg je er permanent bruine vetcellen bij. Dat betekent dat je blijft afvallen, ook nadat je stopt met de capsaïcine.
De illusie moet niet gewekt worden dat je door een extra pepertje eten zal afvallen. Je moet minstens 150 milligram capsaïcine eten om het "afvallende effect"
te bereiken. Omgerekend is dat een halve kilo rode chilipepers. Mensen die zoveel capsaïcine aten voor wetenschappelijk onderzoek, kregen last van hun maag en van darmkrampen. Twaalf uur lang konden ze niet meer functioneren van de pijn. Het is dus beter om op het medicijn te wachten als je wil afvallen met capsaïcine.

Bron: Scientias.nl