Gloednieuwe antibiotica ontdekt die zelfs korte metten maken met multiresistente bacteriën

Nieuws Nieuws
Gloednieuwe antibiotica ontdekt die zelfs korte metten maken met multiresistente bacteriën - Medigo nieuws
21-02-2018

Maak kennis met onze hoop in bange dagen: malacidines. Dit zijn de nieuwe klasse antibiotica. De antibiotica zijn in staat om met verschillende multiresistente bacteriën af te rekenen. Maar dat niet alleen: het is ook nog eens heel lastig om bacteriën resistent te maken voor de gloednieuwe antibiotica.
Ook een team van Rockefeller University heeft de zoektocht op nieuwe antibiotica geopend en dook daartoe in maar liefst 1000 grondmonsters, verzameld op tal van plekken in de VS. Dat er in de grond onder onze voeten nieuwe antibiotica verstopt kunnen zitten, lijkt misschien weinig aannemelijk. Maar je moet bedenken dat de meeste bestaande antibiotica afkomstig zijn van micro-organismen: schimmels en bacteriën die deze antibiotica aanmaken om zichzelf tegen andere micro-organismen te beschermen.
Een aantal in de grond levende bacteriën bleek namelijk een compleet nieuwe klasse antibiotica te produceren die de onderzoekers dus malacidines hebben gedoopt. Deze malacidines bestrijden bacteriën heel anders dan de meeste andere medicijnen: ze vallen een cruciaal onderdeel van de bacteriële celwand aan.
Natuurlijk hebben de onderzoekers deze nieuwe klasse antibiotica al getest. Zo lieten ze deze los op ratten met een huidinfectie veroorzaakt door de Meticilline resistente Staphylococcus aureus (kortweg MRSA). Deze bacterie is multiresistent, maar bleek niet opgewassen tegen de nieuwe klasse antibiotica: binnen 72 uur waren de ratten de bacterie kwijt. De onderzoekers zochten ook uit of S. aureus resistent kan worden voor de nieuwe klasse antibiotica. Maar dat viel nog niet mee. “Onze experimentele inspanningen om in het laboratorium resistentie voor malacidine op te wekken, zijn tot op heden onsuccesvol,” aldus de onderzoekers. Enige kritieke punt is: het medicijn moet nog getest worden op mensen.

Bron: Scientias