Nieuws


Eet je slim!

13-02-2019

"Iedereen kent de behoefte aan koffie bij een energiedipje. Wij voelen intuïtief aan dat voeding een effect op onze hersenen heeft. Een ander voorbeeld is de behoefte aan rood vlees bij ijzertekort. Of zin in chocolade wanneer we een tekort hebben aan magnesium." - aldus Lisa Mosconi, Neurowetenschapper.

Onlangs verscheen haar boek: Eet je slim. Wat wij eten heeft volgens haar grote invloed op het functioneren van onze hersenen.
Lisa Mosconi aan het woord: "De hersenwetenschap is razend interessant. In tegenstelling tot andere lichaamscellen die zich steeds vernieuwen, gaan hersencellen een leven lang mee. Des te belangrijker om er goed voor te zorgen. Voeding beïnvloedt ons brein op de korte en op de lange termijn. Je kunt niet zeggen: 'Eet dit en eet dat.' Het is het samenspel van verschillende stoffen dat bepaalde voeding gezond maakt voor de hersenen. Het gaat om je hele dieet. In mijn boek noem ik een aantal traditionele diëten waaronder het mediterrane dieet. Over dat dieet is vrij veel geschreven. In het algemeen komt het beste 'breindieet' hierop neer: veel vezels, seizoensgroenten, fruit en hele granen, voldoende vis, beperkt rood vlees en zuivelproducten. Mijn beste 'breintip' is altijd: blijf uit de buurt van bewerkte voeding zoals witbrood, witte pasta, sauzen, pakjes, zakjes, koek, frisdrank, chips en snoep. Bewerkte voeding is 'breinvijand' nummer één."
Bron: NU.nl | foto: Pascal van Gerven