Dutjes op de werkvloer nog niet eens zo'n slecht idee

Nieuws Nieuws
Dutjes op de werkvloer nog niet eens zo'n slecht idee - Medigo nieuws
12-02-2018

Bij grote bedrijven zoals Google en PriceWaterhouseCoopers zijn 'powernaps' inmiddels ingeburgerd. Het doen van een dutje leidt op korte en lange termijn tot een verbetering van de prestaties. Het effect daarvan duurt twee tot drie uur en verhoogt de productiviteit. Een dutje compenseert niet een eventueel slaaptekort. Het is een kortdurende boost, die mensen nodig kunnen hebben.
Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat korte werkonderbrekingen zoals pauzes het functioneren op peil kunnen houden. Het algemeen effect is als een korte vakantie.
Of het goed is tijdens het werk, hangt echter van de situatie af. Kom je uit een saaie vergadering of ben je moe van een bepaalde activiteit, is het de vraag of dit een gegronde reden is.
Mensen met een normaal slaapritme hebben doorgaans ook geen behoefte om even te slapen. Het nadeel van veel en frequent slapen buiten je reguliere slaaptijden kan bovendien zorgen dat je 's nachts minder goed slaapt.
Het advies is vijf tot vijftien minuten te slapen en niet langer dan twintig minuten. Dit om te voorkomen dat je in een diepe slaap valt. Je kunt dan last krijgen van 'sleep inertia' ofwel slaapdronken zijn. Een slaapexpert adviseert werkgevers strakke criteria te handhaven, zoals de tijd beperken en het niet te laagdrempelig maken, zodat mensen geen misbruik maken.
Voor werkgevers die een dutje op de werkvloer willen toestaan, luidt het advies: stel een gemakkelijke stoel beschikbaar, maar liever geen bed. Plaats deze ook niet onder de zaagmachine, maar zorg voor een rustige en donkere omgeving. Allicht een ruimte die geïsoleerd is, zoals een slaapcabine in een bus.
Het chemische bedrijf Sabic heeft als een van de eerste bedrijven in Nederland een pilot 'powernappen' lopen, binnen een programma voor duurzame inzetbaarheid.
Sabic, dat in de fabrieken werkt met ploegendiensten, heeft een speciale 'powernap'-ruimte van vier bij vier meter ingericht, waar mensen kunnen slapen in een ligstoel. Na twintig minuten worden medewerkers gewekt door een zoemer die in de ruimte hangt. Het programma wordt inmiddels uitgebreid naar twee andere fabrieken.

Bron: Nu.nl