Door gezichtsyoga lijk je drie jaar jonger - klopt dit wel?

Nieuws Nieuws
Door gezichtsyoga lijk je drie jaar jonger - klopt dit wel? - Medigo nieuws
26-02-2018

Is het toch een keer wetenschappelijk bewezen. Gezichtsyoga, wat neerkomt op dagelijks een half uur moeilijke gezichtsuitdrukkingen volhouden, leek jarenlang een onbewezen therapie. Maar het wetenschapsblad JAMA Dermatology publiceerde kort geleden een studie waaruit zou blijken dat het wél werkt. Vrouwen die twintig weken lang met hun gezichtsspieren oefenen, lijken wel drie jaar jonger, concluderen de onderzoekers.
Mooi nieuws natuurlijk voor botoxvrezende mensen en fans van natuurlijke 'verjongingskuren': het ging dan ook heel de wereld rond, van de The New York Times tot dagblad Metro. Tegelijkertijd zijn vraagtekens te plaatsen: zo blijkt een van de onderzoekers Gary Sikorski te zijn, een instructeur die - jawel - de gezichtstraining verkoopt met zijn bedrijfje Happy Face Yoga. Op zijn website prijkt nu: 'We have the science to prove it!'
Dan het onderzoek zelf. Erg hoopgevend is dat niet: van de 33 uitgenodigde mensen - allemaal vrouw - hield slechts de helft het vol om de volle twintig weken vrijwel dagelijks de gezichtsoefeningen uit te voeren.
Of dat allemaal iets voor hen opleverde, bleek wetenschappelijk moeilijk vast te stellen. Op een veelgebruikte graadmeter voor gezichtsveroudering, de zogeheten 'Merz-Carruthers Facial Aging Photoscales', zagen de onderzoekers geen verschillen in rimpels, kraaienpootjes, fronslijnen en andere vouwtjes. Alleen de wangen leken ietsje voller.
Twee van de hoofdonderzoekers besloten daarnaast te kijken of ze de gezichten er zélf jonger vonden uitzien, aan de hand van foto's. Een subjectieve schatting natuurlijk, want ze waren immers persoonlijk bij het onderzoek betrokken. Ze gaven de getrainde gezichten gemiddeld een leeftijd van 48 jaar, terwijl ze de ongetrainde op 51 jaar schatten. Die drie jaar jonger dus..
Overigens viel dat verschil niet toe te schrijven aan de gezichtstraining: het kan ook gewoon zijn dat de deelnemers fitter oogden doordat ze tevredener waren en beter ontspanden.
Eindoordeel: Gezichtsyoga geeft mensen niet of nauwelijks een jonger uiterlijk; het nieuwe onderzoek verandert daar niets aan.

Bron: Volkskrant