Medigo kandidaten zijn dit jaar tijdens de eerste golf van de coronacrisis (maart t/m juni) werkzaam geweest bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het LCPS heeft als doel het creëren van een landelijk dekkend systeem zodat patiënten op efficiënte wijze verdeeld kunnen worden over de beschikbare zorgcapaciteit in Nederland, in tijden van (corona)crisis.
In totaal zijn er meer dan zestig medisch studenten via Medigo ingezet, verspreid over 3 afdelingen. Zij waren o.a. actief bij het onderdeel Patient Evacuation Coordination Cell (PECC) en hebben bijgedragen aan de bovenregionale patiënten spreiding op basis van actuele capaciteitsinformatie. Het PECC was 24/7 operationeel. Hierbij lag de focus voor de studenten bij het aannemen, verwerken, doorzetten en terugkoppelen van verzoeken voor het uitplaatsen van patiënten uit ziekenhuizen vanwege plaatsgebrek.
Binnen het LCPS zijn onze kandidaten ingezet op verschillende afdelingen. Sommige studenten werden ingezet om ervoor te zorgen dat de verdeling van beademingsapparatuur en pompen soepel verliep. Dit deden zij vanuit het callcenter, waar zij nauw in contact stonden met de ziekenhuizen om hun uitvraag te noteren en eventueel aanbod en levering van de producten af te stemmen.
Andere studenten werden tijdens het project ingezet voor het leveren van adequate roosters ten behoeve van alle studenten werkzaam in het LCPS. In deze functie waren zij de hele dag bereikbaar om (rooster)conflicten op te lossen en te overleggen over de haalbaarheid van voorgestelde op- of afschalingen. Een drukke, maar leerzame functie vanwege wisselende bezettingsgraden, de wisselende diensten en onregelmatigheden (nachtdiensten, geen ochtenddienst na avonddienst).
Tot slot waren er studenten die voor het Information Management Team hebben gewerkt, of ook wel binnen de Patient Evacution Coordination Cell. Dit was het team dat contact had met de aanvragende ziekenhuizen, artsen en ROAZ’en. Wanneer een arts een patiënt wilde overplaatsen buiten de regio werd er via de mail of telefonisch contact opgenomen. De studenten verwerkten deze gegevens in het systeem en achterhaalden eventuele onderbrekende gegevens zodat de patiënt goed overgeplaatst kon worden.
Om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd tijdens dit grote project vroegen wij onze studenten naar hun ervaringen:
Bron: Medigo
Afbeelding: Medigo