Chimpansee slaapt schoner dan jij!

Nieuws Nieuws
Chimpansee slaapt schoner dan jij! - Medigo nieuws
23-05-2018

De meeste mensen mogen hun bed dan geregeld verschonen, toch is het een broeinest van bacteriën. Ter vergelijking: in het nest van chimpansees zijn tien keer minder lichaamsbacteriën te vinden dan in het bed van mensen.
Tot 35 procent van alle bacteriën tussen onze lakens is afkomstig van ons eigen lichaam. Speeksel, huidschilfers en zelfs ontlastingdeeltjes zijn in ons bed terug te vinden. De onderzoeker vroeg zich af hoe dat bij chimpansees zit – de dieren die evolutionair gezien het dichtst bij de mens staan – en ging op onderzoek uit.
De researchers namen monsters van verlaten nesten in de bomen van Tanzania en vonden verrassend genoeg weinig soortgelijke bacteriën.
Slechts 3,5 procent van alle bacteriën in de nesten bleek afkomstig van de chimpansees zelf: tien keer minder dan bij de mens. Ook werden er nauwelijks parasieten en geleedpotigen zoals spinnen, teken, bedmijt en insecten teruggevonden. Een van de verklaringen hiervoor is dat apen vrijwel dagelijks van nest wisselen. Een andere uitleg is dat de inspanning van mensen voor een hygiënisch bed averechts werkt.
In de nesten van de chimpansees vonden de onderzoekers vooral bacteriën die ook in de omgeving van de beesten voorkomen. De slaapplaatsen van chimpansees lijken dus veel meer op hun dagelijkse omgeving dan die van de mens.
Op die manier worden chimpansees ook tijdens hun slaap blootgesteld aan omgevingsbacteriën, terwijl mensen zich er juist voor afschermen. En dat is gunstig, zeggen de onderzoekers: eerdere studies wezen al op het verband tussen een te 'schone' omgeving en allerlei auto-immuunziekten en allergieën.

Bron: RTLnieuws