Blootstelling aan uitlaatgassen resulteert binnen 2 uur in epigenetische veranderingen

Nieuws Nieuws
Blootstelling aan uitlaatgassen resulteert binnen 2 uur in epigenetische veranderingen - Medigo nieuws
16-02-2018

Nieuw onderzoek bewijst dat verkeersuitstoot op korte termijn al gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
De onderzoekers verzamelden 24 proefpersonen en lieten ze ongeveer twee uur door de drukke Oxford Street in London wandelen. Elke proefpersoon had een rugzak op de rug vol met sensoren en dataprocessors. Drie weken later werd het experiment herhaald, maar nu wandelden de proefpersonen gedurende twee uur door het autovrije Hyde Park in London. Zowel na de wandeling in Oxford Street (waar voornamelijk taxi’s en bussen op diesel rijden) als na de wandeling in het autovrije Hyde Park werd er bij de proefpersonen bloed afgenomen.
De bloedmonsters vertellen een zorgwekkend verhaal. Hoewel de proefpersonen in Oxford Street slechts twee uur aan uitlaatgassen waren blootgesteld, waren in hun bloed al 54 epigenetische deeltjes (ook wel microRNAs genoemd) veranderd. En de veranderingen waren stuk voor stuk te relateren aan ziektes waarvan bekend is dat ze veroorzaakt kunnen worden door langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging.
Het onderzoek naar de individuele gezondheidsrisico’s van luchtvervuiling is nog niet afgerond. Momenteel wordt er onderzoek gedaan in Barcelona, op plekken waar de lucht nog veel sterker verontreinigd is dan in de drukke Oxford Street.

Bron: Scientias