'Bacterie-sensor' detecteert maagbloedingen

Nieuws Nieuws
'Bacterie-sensor' detecteert maagbloedingen - Medigo nieuws
30-05-2018

Deze sensor, waarbij slim gebruik wordt gemaakt van speciale bacteriën, zou bepaalde diagnoses een stuk gemakkelijker kunnen maken.
Onderzoekers aan het MIT hebben een sensor ontworpen die met behulp van genetisch aangepaste bacteriën bij inname bloedingen in het maag-darmstelsel kan opsporen.
In een nieuw onderzoek combineerden wetenschappers speciaal aangepaste bacteriën met low power elektronica, die de reactie van de bacteriën – licht – omzet naar een draadloos signaal. Dat signaal kan vervolgens bijna in real-time met een smartphone gelezen worden.
De onderzoekers focusten zich op het opsporen van bloedingen in het maag-darmstelsel. Hiervoor maakten ze een (veilige) variant van de E. coli-bacterie, die bij contact met heem – een kenmerkend bestanddeel van bloed – licht uitstraalt.
De bacteriën werden in vier ‘welletjes’ geplaatst en bedekt met een semi-doorlaatbaar membraan waar kleine moleculen – zoals heem – doorheen kunnen. Onder elk van de welletjes plaatsten de onderzoekers een zogeheten fototransistor die de hoeveelheid geproduceerd licht registreert en de informatie via een microprocessor doorstuurt naar een computer of smartphone.
Momenteel moeten mensen die vermoedelijk een maagbloeding hebben een kijkonderzoek ondergaan.
Hoewel de sensor al werkte bij varkens, willen de onderzoekers het apparaatje vóór menselijk gebruik verder optimaliseren. Zo willen ze de sensor kleiner maken, vaststellen hoe lang de ‘sensorbacteriën’ kunnen overleven en nagaan of ook de detectie van andere stofjes – naast heem – mogelijk is.

Bron: KijkMagazine